Декларування статків чиновників відновлюють, але з деякими застереженнями

Народні депутати України в першому читанні ухвалили закон, який відновлює декларування чиновників. Аналітики Центру спільних дій пояснили, як він працюватиме після проходження всіх наступних етапів законодавчого процесу. 

Чиновники, які не подавали декларації за 2022 чи 2023 роки, мають подати їх упродовж 90 днів після того, як закон набере чинності. Більше часу матимуть особи, які не подали декларації, бо перебували на постраждалих територіях. На подання декларації законопроєкт дає їм 90 днів після:

  • завершення бойових чи звільнення території від тимчасової окупації;
  • повернення особи до місця постійної роботи чи пункту постійної дислокації;
  • переведення на посаду поза межами районів бойових дій чи звільнення з роботи;
  • припинення або скасування воєнного стану;
З безпекових міркувань нардепи пропонують забрати з електронних декларацій відомості про місцерозташування майна, місце проживання декларанта, а також персональні дані інших осіб, які згадуються в декларації.

— Відновлення декларування доходів допоможе зменшити рівень корупції та інших зловживань у владі та буде сприяти збереженню довіри суспільства до влади. А це критично важливо в умовах тривалої війни та обмежень воєнного часу. Також законопроєкт забезпечує баланс між безпекою посадових осіб, які залучені до оборони держави, і потребою запобігати корупції у владі, — пояснює аналітикиня Оксана Заболотна.

Андрій Карпенко, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?